Atas permintaan ramai sya share la sikit ilmu yang ada...
"Cara nak buat kek batik marie"
Amat lah senang,tak payah beriya2 g court mamoth (silap eja asalkan de bunyi sudah) beli ketuhar berat2 tu..okay baik la CHEF2 sekalian mari kte mulakan..ANDA ADA 60 SAAT!!! (ceh! dah macam rancangan si Nabil jer)..
-MUla2 baca "bismillah.." nyanyi skit (dimulakan dengan bismillah di sudahi dengan alhamdulilah begitu lah sehari dalam idop kte moga2 dirahmati Allah) pergh! sejibik cam Raihan..ngee~
-Lepas kita dah buat apa yang patut,sediakan periuk sederhana besar (lau x de g pinjam jiran punya)..jgn lupa senduk dan adik beradik nye seperti sudu dan mangkuk kalau perlu..
-Okay kali ni serius..bahan yg diperlukan~
=400gm biskut marie dipatahkan 4
=4biji telur ayam
=1 buku mentega yang dipotong kiub (lau malas sangat potong 4 je)
=1/1/2 (satu setengah) cawan gula halus
=3/4 cawan serbuk koko
=1/2 gelas air
=1 cawan Milo (jangan memandai nak tukar HORLICKS tp lau nak tukar silakan)
Dah sedia bahan boleh la mula baca doa ke apa sebelum nak buat supaya bala x datang..hohohohoh0..
-Pasang niat dan senyum~
-Kacau telur ayam dgn gula (kacau dengan penuh DEDIKASI dan SEMANGAT) kacau sampai SEBATI (untuk mengeratkan silaturahim kita dengan telur2 ayam dan gula td ^^V)
-Masukan serbuk koko dan milo.
-Kacau rata supaya tak berketul.
-Masukan mentega dan air
-Masak sambil kacau (selalu kacau sampai pekat)
-Masukan lah makhluk bulat-bulat coklat tadi (biskut marie)
-Masak sampai sebati
-Tuangkan adunan tadi ke dalam bekas yg dialas dengan kertas minyak.
-Tekan2 sikit bagi padat dan rata
-Masukan dalam peti sejuk (jangan letak tempat ikan daging tu nanti keras sangat susah nk makan tp lau x sabar sangat letak la dalam setengah jam..
Maka siap la makhluk itu~
p/s: lau tak jadi jangan salah kan biskut marie ye salahkan tauke kedai tu :3
Saturday, June 9, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment